Axel Vang Christensen løb sig til en fantastisk guldmedalje til EM Cross i Bruxelles i dag, efter et år, hvor det unge løbetalent har været plaget af skader. Foto: European Athletics via Getty Images

Axel Vang junioreuropamester og sølv til Sofia Thøgersen til EM Cross

Axel Vang Christensen løb 'de vigtigste 100 m' i sit liv, da han forsvarede sin titel som junioreuropamester og løb sig til sejren i U20-klassen ved EM Cross i Bruxelles søndag eftermiddag. Sofia Thøgersen sikrede endnu en flot U20-medalje til Danmark, efter 'det bedste crossløb hun har løbet', der rakte til en sølvmedalje.

Det blev en tæt afgørelse i mændendes juniorklasse til EM Cross i Belgien i dag, hvor en ekstremt mudret og våd rute, udfordrede alle løberne i Park van Laken.

Axel Vang Christensen, FIF Hillerød Atletik, var i direkte duel med forhåndsfavoritten fra Holland, Niels Laros, og først på de sidste par hundrede meter, kom han foran og kunne forsvare titlen som junioreuropamester.

"Jeg har været igennem et år med skader og jeg kunne godt mærke, da jeg stod på startstregen, at nu var det alvor. Jeg fandt en god rytme undervejs, og fandt mig selv langt fremme ret tidligt i løbet. På et tidspunkt blev jeg nødt til at slippe Niels (Laros red.), fordi det gik for stærkt, men jeg kunne også høre på hans vejrtrækning at han havde det hårdt, så jeg håbede at han havde været lidt overmodig. Jeg fornemmede at han havde det lidt hårdt over sidste bakke, og der håbede jeg virkelig at jeg havde kræfterne til at indhente ham," fortalte Axel Vang Christensen i mål.

Heldigvis havde Axel Vang Christensen kræfterne, og han lykkedes med at sætte spurten ind og tage sejren til sidst.

"Jeg kunne fornemme på de sidste hundrede meter, at nu havde jeg ham, og allerede der tænkte jeg, at nu var det nu, og så løb jeg de nok vigtigste hundrede meter i mit liv," fortæller Axel Vang Christensen, der mener at han godt kan tillade sig at være glad for sejren, især efter hvad han har været igennem i år, hvor skader har spoleret det meste af hans sæson.

"Måske er jeg en bedre crossløber, hvor hans force er på 1500 m, men når man slår én, der slår Ingebrigtsens rekorder på bane og var i en VM-finale i sommer, så kan man godt være sig selv bekendt. Jeg oplever at jeg er et andet sted mentalt end for et år siden, fordi jeg har været igennem så meget og har været derude, hvor jeg har gjort alt hvad jeg kunne for at komme tilbage i den her sport. Jeg har været ved at give op og har overvejet at købe en cykel og se om jeg kunne køre mig til en plads på et professionelt cykelhold. Så langt har jeg været ude, så jeg er glad for at være tilbage og glæder mig til et nyt år, hvor jeg har en masse mål med løb," fortæller Axel Vang Christensen til sidst.

Niels Laros fra Holland tog sølvet i U20-klassen et sekund efter, mens irske Nicholas Griggs løb sig til bronzemedaljen, 15 sekunder efter Axel Vang Christensen. Joakim Bertelsen, Skive AM, blev næstbedste dansker i U20-klassen, på en 48. plads, 1:38 minutter efter Axel, mens Benjamin Azimi Khanlarkhani, Sparta Atletik og Løb, og Victor Tvistholm Jørgensen, Greve TRIM, blev henholdsvis nummer 69 og 74, 2:21 og 2:30 minutter efter på de 5000 m i parken nord for Bruxelles.

Sofia Thøgersen havde overskud til sidst på løbet i Belgien og kunne
løbe sig til en sølvmedalje i U20-klassen til EM Cross.

Sølv til Sofia Thøgersen

Hos U20-kvinderne, havde Sofia Thøgersen, Sparta Atletik og Løb, blot 20 minutter tidligere, sikret en flot sølvmedalje til EM Cross, 19 sekunder efter vinder Innes Fitzgerald fra Storbritannien og 11 sekunder foran franske Jade Le Corre, der tog bronzemedaljen.

"Jeg startede ud med at komme lidt bagud, i forhold til hvad jeg lige havde planlagt, jeg bliver skubbet lidt i starten, men jeg vidste at det nok ville ske, så jeg tog det helt roligt. Jeg tænkte at jeg nok ville indhente det, når de andre begyndte at blive trætte. Jeg havde en plan om at starte ud med lidt overskud til sidst, for de andre år, hvor jeg har været med, har jeg mistet mange placeringer mod slutningen af løbet," fortæller Sofia Thøgersen, der lykkedes med en stærk afslutning på et løb, hun mener er det bedste crossløb hun har løbet.

"Jeg havde måske lidt for meget overskud til sidst, men nummer et var alligevel så langt foran, så jeg tror det her var det bedste jeg kunne slippe afsted med i dag, så det er jeg rigtigt glad for. Det var mit bedste crossløb nogensinde," fortæller Sofia Thøgersen.

Anden danske kvinde i U20-klassen, Astrid My Rønde Kristensen, Odense Atletik, havde døjet med lidt begyndende sygdom og lagde langsomt ud på de 5000 m. Hun hentede dog mange løbere undervejs og endte på en 40. plads, 2:08 minutter efter den britiske vinder.

Sjetteplads til Joel Ibler Lillesø

I mændenes U23-klasse løb Joel Ibler Lillesø, Bagsværd Atletik Club, sig til en flot sjetteplads på de 7000 m cross i den mudrede Park van Laken, kun et enkelt sekund fra femte- og fjerdepladsen og seks sekunder fra medaljerne. Jeppe Risvig, AGF Atletik, blev nummer 53, 1:45 minutter efter Will Barnicoat fra Storbritannien, der tog sejren foran Valentin Bresc, Frankrig, og holdkammerat Matthew Stonier.

Eneste danske kvinde i U23-klassen, Karoline Husted, Aarhus 1900 Atletik og Løb, løb sig til en fin 25. plads på sin debut til EM Cross, tre minutter efter vinder Megan Keith, Storbritannien, der tog sejren foran de to finske løbere, Ilona Mononen og Nathalie Blomqvist.

Hård konkurrence i seniorklasserne

Det blev en overlegen sejr til norske Karoline Bjerkeli Grøvdal i kvindernes seniorklasse i Bruxelles i dag, hvor den regerende europamester vandt sin tredje guldmedalje i træk hele 45 sekunder foran Nadia Battocletti fra Italien på andenpladsen og mere end et minut foran britiske Abbie Donelly, der tog bronze.

Juliane Hvid kom i mål på en 17. plads, 2:38 minutter efter suveræne Karoline Bjerkeli Grøvdal.

De to danske herrer, Ole Hesselbjerg, Sparta Atletik og Løb, og Mikkel Dahl-Jessen, AGF Atletik, var i hårdt selskab i herrernes seniorklasse, hvor den franske 10.000 m stjerne Yann Schrub tog sejren med komfortable tre sekunder ned til Magnus Tuv Myhre, Norge, og fem sekunder ned til Robin Hendrix, Belgien, på tredjepladsen.

Ole Hessebjerg løb sig til en 48. plads, 1:36 minutter efter Schrub, mens Mikkel Dahl-Jessen endte på en 53. plads, 1:52 efter vinderen.

Desværre blev Andreas Bock Bjørnsen, AGF Atletik, og Jonas Gertsen, Odense Atletik, nødt til at melde afbud grundet sygdom, og de stillede derfor ikke til start alligevel på EM Cross i dag.

Danmark fjerdebedste nation

Med to medaljer blev Danmark fjerdebedste nation ved mesterskabet, efter Storbritannien med 11 medaljer, Frankrig med seks medaljer og Norge med fire medaljer.

Se alle resultater fra EM Cross i Bruxelles her: Results | European Cross Country Championships