På jeres pladser!: Hvidovre klar til stor DM-weekend
Efter en tyvstart i Herning danner Hvidovre Stadion førstkommende weekend ramme om de danske mesterskaber i atletik – for første gang i 21 år.
1977 og 2003. Kun to gange i den over 100 år lange DM-historie er mesterskabet kommet forbi Hvidovre. Førstkommende weekend er ventetiden imidlertid ovre. En række stærke startfelter er på plads; nu er det så op til atleterne at gå ud og præstere på Hvidovre Stadions blå baner.
”Jeg håber, at vi får set en masse gode konkurrencer, det siger min mavefornemmelse mig. Der har været indtil flere danske årsbedste i den seneste uge. Det indikerer, at topformen er ved at indfinde sig,” lyder det fra elitechef Mikkel Larsen, der glæder sig over, at stort set alle profiler stiller til start – på nær Ida Karstoft.
”Ida savnes selvfølgelig, men hun følger p.t. forberedelsesplanen frem mod OL, hvor hun forhåbentlig kommer til start. Men med EM-finalisterne Katrine Koch Jacobsen og Simon Hansen til start er der bestemt mulighed for præstationer på højeste internationale niveau.”
DM er sidste stævne før deadline for OL-kvalifikation, men det er ifølge elitechefen nogle ”små muligheder”, der bliver jagtet i weekenden i relation til de danske atleter, som p.t. ligger nogle pladser under stregen. Det handler altså først og fremmest om nogle gode DM-dyster.
Den vigtigste hjemlige scene
”Et DM er jo den vigtigste hjemlige scene for vore atleter, så jeg håber, at det lykkes nogle at overpræstere på dagen. Og jeg ser da for mig, at nogle mesterskabsrekorder står for fald i weekenden.”
En af de mesterskabsrekorder finder man på mændenes 3000 meter forhindring, hvor Allan Zachariasens 8:35,6 fra 1983 synes moden til at blive slettet. Så sent som i Wien lørdag præsterede Ole Hesselbjerg (Sparta) således med 8:25,58 sin bedste tid siden OL i Tokyo. Hesselbjerg vandt DM-titlen syv år i træk fra 2012-2018, men har ikke stillet op igen – før nu.
De tre Sparta-løbere Annemarie Nissen (800 meter), Juliane Hvid (3000 meter forhindring) og Sofia Thøgersen (1500 meter) er tre andre klare favoritter, som forventes at gå efter en hurtig tid, mens der på mændenes 5000 meter er lagt op til en lækkerbisken af en duel mellem rekordholder Joel Ibler Lillesø (Bagsværd AC) og den nykårede danske mester på 5 km landevej, Axel Vang Christensen (FIF Hillerød).
Axel Vang Christensen - dansk mester på 5 km landevej sidste weekend. Søndag gælder det så titlen på bane. (Lone Dybdal)
Hurtige baner
Hvidovre Stadion har gentagne gange vist sig som et sted, hvor der kan løbes stærkt i sprint. I 2019 vandt Simon Hansen (1900) Copenhagen Open med 10,44w, men siden dengang er det kun blevet til en enkelt start i Hvidovre - på 200 meter. Hans seneste seks 100 meter-løb har ligget utroligt stabilt mellem 10,19 og 10,23 – alle tider opnået under næsten vindstille forhold. Og med en mulig OL-kvalifikation savner Hansen næppe motivation for at løbe stærkt i et felt, hvor Rasmus Thornbjerg Klausen er den eneste af stafetløberne fra EM, som ikke er med. Kvindernes finale på 100 meter tegner til gengæld mere åben.
Efter beskedne 13,42 ved EM har Mette Graversgaard (1900) den seneste uge forbedret sit sæsonbedste på 100 meter hæk tre gange, senest til 13,14 søndag i Polen. Med formstærke Ida Beiter Bomme (Sparta) med i feltet foruden den tidligere danske mester Mathilde Heltbech (FIF) er der her lagt op til en af de mere spændende dyster.
Mette Graversgaard vinder DM 2023 i Aalborg. (Lone Dybdal)
I kast er det selvsagt Katrine Koch Jacobsen (Sparta), som er det store navn om lørdagen, mens Lisa Brix (Sparta) i diskos samme dag jagter det kast over 60 meter, som kan bringe hende tættere på OL. Hos mændene er der fokus på spydkast, hvor EM-deltageren Arthur W. Petersen (Sparta) kan vinde titlen for sjette år i træk.
Mestrene i stang- og længdespring blev fundet i Herning under DM-ugen. Nu gælder det så højde- og trespring. I sidstnævnte er Janne Nielsen favorit til at vinde sin 11. guldmedalje på 12 år. Den tidligere 1900-atlet, som nu stiller op for Kolding KFUM, præsterede søndag i Spanien med 13.80 (+2,3) sit længste spring siden rekordsæsonen 2020.
Lokale medaljefavoritter
Arrangørklubben Hvidovre AM kan også mønstre flere medaljekandidater med bl.a. Zarah Buchwald og Mikkel Johansson, der er topseedede på hhv. 400 og 200 meter, samt kasterne Annesofie Hartmann og Maria Sløk Hansen.
Sportschef i Hvidovre AM, Michael Bruun Jepsen, har mange års erfaring som stævnearrangør. Det gælder det årlige Copenhagen Open, såvel som DMU de seneste tre år samt NM-U20 i 2018. Nu gælder det så det første ”Store DM” i klubben siden 2003.
"Det var ligesom mesterskabet, som vi har manglet at afvikle i nyere tid. Så jeg er virkelig glad og stolt over at kunne byde velkommen til det. Vi har arbejdet på at skabe de bedste rammer for, at atleterne kan levere gode resultater. Men generelt har vi også forsøgt at skabe øget opmærksomhed omkring mesterskabet, så jeg håber da på flere tilskuere end normalt," lyder det fra Michael Bruun Jepsen.
Flere tidligere danske mestre er ligeledes blevet inviteret til Hvidovre, og hvis man vil have et overblik over alle tidligere medaljevindere, er den samlede oversigt nu for første gang blevet gjort tilgængelig på nettet.
DM Atletik - Hvidovre d. 29.-30. juni 2024
- Hjemmeside
- Startliste & live-resultater
Seneste nyheder
-
Sæsonrevy #4: En svær sæson, men Ida nåede i mål
Hun fik opfyldt målet om at nå til OL, og undervejs forbedrede hun sin egen danske rekord, men så var en ujævn og svær sæson også forbi. Efter en vellykket operation i akillessenen krydser Ida Karstoft nu fingre for, at hun i 2025 igen kan løbe stærkt.
Læs mere -
Sæsonrevy #3: Uldbjerg øjner en stor sæson
Han slettede Mogens Guldbergs 33 år gamle 1500 meter-rekord og markerede sig stærkt ved VM-inde. Udendørssæsonen sluttede imidlertid, inden den var begyndt. Nu er Kristian Uldbjerg Hansen omsider klar til at fortsætte, hvor han slap, og går det som håbet, bliver 2025 et stort år.
Læs mere -
Søg Hjortens Legat 2025
Nu har sjællandske klubber igen mulighed for at søge Hjortens Legat. Ansøgningsfrist søndag den 19. januar 2025.
Læs mere -
Ændring til statistikføring af landevejstider på Statletik
Fra 1. januar 2025 går Statletik over til at registrere landevejsresultater baseret på nettotider. Dette gælder for personlige rekorder og andre resultater på profilerne samt ranglister. Danske rekorder i senior og U23-klassen vil fortsat blive noteret på bruttotid, mens masters fortsætter med at registrere deres rekorder på nettotid.
Læs mere