Skiftede sportsgren til atletikken for en OL-satsning i 2020. Men hvad nu når OL er udskudt?
Hun blev syvdobbelt verdensmester i orienteringsløb, men skiftede så sportsgren for at kunne komme til OL. Hun skiftede til atletikken, der var på OL-programmet. Målet var OL i 2020. Hun har haft fokus rettet mod det de sidste fire år, og måske egentlig endnu længere? Men hvad nu når OL er udskudt til 2021? Der er nok overvejelser for løber, Maja Alm, der vil tage stilling til det her i den kommende tid.
For at komme til OL skulle Maja Alm enten løbe det direkte kvalifikationskrav på 15.10 min. på 5000m eller være i Top 42 på World Rankings listen hos World Athletics. Pr. 6. april har 32 klaret det direkte krav og der er derfor pt. 10 pladser tilbage til World Ranking kvalifikation, forudsat at ingen længere klarer det direkte krav. Maja Alm ligger nr. 45 på listen, og det er med potentiale for at få endnu bedre point. Så udsigten til OL i 2020 var realistisk, lige indtil Coronavirussen ændrede atletikkens og verdens landskab fuldstændig. OL blev udskudt til 2021, og alle stævner 6. april og 1. december tæller ikke med i OL-kvalifikationen.
“Det er super ærgerligt, at OL er blevet udskudt. Det er den rigtige beslutning. Nogle ting er større end sport, men for mig ændrer det meget”, siger hun i et interview med Der Nordschleswiger.
“Jeg havde lagt andre planer efter OL og skal nu beslutte, om min karriere slutter, eller om jeg skal tage et år mere. Lige nu har jeg blot besluttet, at jeg efter påske vil bestemme mig for, hvordan jeg fortsætter. Jeg har trænet frem mod det her de sidste fire år, og jeg har kontrakter, der udløber i år. Jeg havde samtidig planer om, at jeg egentlig skulle til at arbejde mere som tandlæge, til at købe hus og nogle andre ting efter sommeren. Så jeg har faktisk været i tvivl, om jeg ville fortsætte, hvis det var, at OL blev udskudt et år.”, siger Maja i et interview til DR.
“Jeg kunne godt finde på at prøve nogle lidt længere distancer til efteråret. Måske et maraton? Det kan godt være, at det bliver til en OL-plan at løbe maraton i stedet. Det er alt efter, hvad jeg synes om træningen, hvor tæt jeg kommer på kravet, og samtidig giver det mig et mål på den korte bane.”
Samtidig med, at OL er blevet udskudt ét år, så har man fra World Athletics side udelukket alle stævner fra 6. april til 1. december til at tælle med i OL kvalifikationen.
MAJA ALM SVARER PÅ SPØRGSMÅL FRA BEFOLKNINGEN
I en session som DR SPORTEN afholdte kunne flere udøvere spørge løs til nogle eliteudøvere. Her var Maja Alm en af dem. Her er et uddrag af flere af spørgsmålene
SPØRGSMÅL: Hvor finder du motivationen for at træne til et ukendt mål?
SVAR: Det er klart det ukendte, der har været hårdest for mig. Selvom det er hårdt, at få at vide, at OL bliver udskudt, giver det noget at forholde sig til trods alt.
For mig er det vigtigt, at have et mål at træne mod, hvorfor det også kan mærkes på motivationskontoen, når man ikke ved, hvad man træner til. Jeg har i stedet fokuseret på procesmålene, der helt konkret har været antal km i løbeskoene pr. uge og at udføre 3 kvalitetspas pr. uge. Jeg tror faktisk, jeg slog min rekord i antal km pr. uge i sidste uge, hvilket er lidt absurd, når jeg ikke ved, hvad jeg træner mod, men det er så dejligt let at forholde sig til og giver en følelse af, at jeg alligevel gør hvad jeg kan, for at blive den bedste version af mig selv.
SPØRGSMÅL: Hvilke økonomiske konsekvenser har aflysningen for dig? Og hvordan håndterer du dem?
SVAR: Jeg får økonomisk støtte via stipendier og sponsorater, der alle udløber i 2020. Jeg havde planlagt 3 x højdetræningslejr á 1 måned i 2020, som er en stor omkostning. Så det er ikke sikkert, at jeg kan få de samme muligheder økonomisk, hvis jeg vælger at gå efter OL i 2021.
SPØRGSMÅL: Hvor er dealbreakeren for endnu gang at sætte alt til side for at komme med til OL 2021?
SVAR: For mig, er det både økonomisk, hvordan kvalifikationen kommer til at foregå og hvordan jeg formår at holde motivationen oppe på 110% endnu et år. Alt var planlagt og tilrettelagt i flere år frem mod 2020, så det er svært lige at skulle omstille sig på, at situationen er en anden nu.
SPØRGSMÅL: Kan du holde gejsten et helt år endnu? Kan forestille mig, at man psyker sig selv rimelig meget op til at nu er det nu.
SVAR: For mig, havde jeg virkelig planlagt 2020 til det helt store år. Og havde lagt en masse planer ift. hvad der skulle ske efter OL. Jeg skulle gå op i tid på mit tandlægearbejde. Jeg havde planer om at flytte i hus osv. Så lige nu er der vendt op og ned på det hele, og jeg skal finde ud af, hvad motivationen er til.
Det kræver rigtigt meget, at gøre sig klar frem mod et OL. Jeg havde planlagt 3 x højdetræningslejre af en måneds varighed samt en masse konkurrencer og mindre træningssamlinger ud over. Det er hårdt mentalt at være så meget væk hjemmefra fra kæreste, familie og venner. Det er hårdt at være afsted og det er hårdt at komme tilbage, så man skal virkelig have motivationen for at gå all in. For mig er det vigtigst, at jeg har motivationen for at gøre det hele 'om' til næste år. Jeg vil ikke gøre noget halvt. Så jeg skal i tænkeboks nu.
SPØRGSMÅL: Hvilke følelser sidder du selv med omkring udsættelsen?
SVAR: Jeg synes, at udsættelsen af OL til 2021 var uundgåelig. Nogle gange må man erkende, at der er noget der er større end elitesport. Coronavirussen kommer til at koste mange liv, det får økonomiske konsekvenser og folk kommer til at stå uden job.
Ift. sportens verdens, så er der ikke lige vilkår for at træne på tværs af landene lige pt. og mange kvalifikationsstævner er blevet udskudt eller aflyst.
Når det så er sagt, er jeg ekstrem ærgerlig. Jeg har planlagt mod dette her OL i 8 år og havde tænkt, at det skulle være det sidste, inden der skal fokus på andre ting som arbejde, huskøb osv. Jeg har sponsorater, der udløber i 2020. Jeg havde planlagt min karriere efter, at 2020 skulle være det største og har taget orlov frem mod det. Så der er mange ting, der lige skal falde på plads, før jeg kan beslutte, hvad der skal ske med 2020 og 2021.
SPØRGSMÅL: Har du haft kontakt (mail/sms) til nogle af dine konkurrenter for at høre hvordan de forholder sig til det hele - eller gør man bare ikke sådan noget?
SVAR: Sociale medier gør det jo nemt, at se hvordan ens konkurrenter forholder sig. Kan se, at flere er pressede og mange laver styrketræning i hjemmet. Når det så er sagt, viser de fleste kun de gode historier. Man får ikke at se, når de har motivationskriser eller har det mentalt svært ved at være isoleret. Så jeg prøver mest at holde kontakt med mine 'oprigtige venner' i sporten. Dem der ærligt fortæller mig, hvordan de egentlig har det, så vi kan hjælpe hinanden igennem det. Det andet kan jeg ikke bruge til så meget.
SPØRGSMÅL: Kan man overhovedet bruge isolationsperioden til noget fornuftigt? Er der ting, man kan få samlet op på, repareret, forberedt - også fysisk?
SVAR: Som løber, er der jo fine vilkår at træne under, selv under isolation. Vejret er godt, og det er en fornøjelse at komme i løbeskoene. For mig er det mest positive, at der ikke er så meget andet at lave herhjemme end at træne og slappe af. Præcis, som når man er på træningslejr. Problemstillingen med at være derhjemme er, at man ofte kommer til at lave for mange andre ting ved siden af sporten (huslige ting, familie- og vennebesøg) og ikke får hvilet så godt, som på en træningslejr, men det gør man nu. Så det giver da stof til eftertanke.
Når det så er sagt, savner jeg meget min sociale omgangskreds. At drikke en kaffe med veninderne eller ses med familien. Også savner jeg især mine træningskammerater. Det er hårdt at træne alt alene.
SPØRGSMÅL: Kan det ligefrem ende som en fordel for dig - at du har længere tid at træne I?
SVAR: Jeg tror, at jeg lige pt. er i mit livs bedste form og var meget motiveret. Jeg havde glædet mig meget til dette år, da der var mange ting, der skulle gå op i en højere enhed ift. både at satse på VM i orientering på hjemmebane og OL i atletik. Så lige nu føles det meget tomt, at jeg ikke kan få lov til at vise den form jeg er i. For mig handler det meget om motivation og om at gå all in. Det er der, jeg rykker mig og det er der jeg bliver god. Jeg har trænet i mange år, så tror ikke det at jeg får længere tid nødvendigvis gør det bedre. Måske. Måske har jeg bare mere svært ved at holde motivationen og det tryk der skal til.
Seneste nyheder
-
CRAFT Løbe Cup kalender
Så er kalenderen for den kommende sæsons CRAFT Løbe Cup klar. Igen i år er DM Cross og DM 10km en del af programmet.
Læs mere -
DMU: Flot vejr & gode dyster i sigte
Med en særdeles lovende vejrudsigt er der lagt op til en herlig weekend i Randers, når 450 atleter i alderen 14-22 år kommer til DM Ungdom. Et arrangement, som den kronjyske by senest var vært for tilbage i 1990.
Læs mere -
Danske topnavne lyser op ved CAG
Med en stribe danske topresultater, et talstærkt publikum og herligt vejr blev 2024-udgaven af Copenhagen Athletics Games en af de bedste nogensinde.
Læs mere -
CAG: Store profiler indtager Østerbro
Adskillige deltagere fra sidste måneds OL er på plads, når Copenhagen Athletics Games skydes i gang tirsdag aften.
Læs mere