Foto: Lone Dybdal

Janne Nielsen flytter til Paris for at træne med verdens bedste frem mod OL

Trespringer og dansk rekordholder både indendørs og udendørs, Janne Nielsen fra Aarhus 1900 Atletik og Løb, flytter til Paris frem mod OL 2021. Det gør hun for at jagte drømmen om at komme til OL samt for at udvikle sig yderligere, både sportsligt og personligt.

På mandag flyver Janne Nielsen til Paris for at træne med nogle af verdens bedste trespringere. Træningsopholdet er i første omgang frem til OL. Det er en beslutning, der er kommet ret hurtigt i stand. Beslutningen er kulminationen på Jannes sportslige udvikling over mange år.

VERDENSREKORDINDEHAVER SER POTENTIALE I JANNE

Initiativet kommer fra tidligere verdensmester og verdensrekordholder i indendørs trespring, Teddy Tamgho. Janne opholdt sig i nogle uger i sensommeren i Frankrig. Der trænede hun med sin franske klub i Bordeaux, hvor Janne har været tilknyttet de seneste fire år og har stillet op for klubben i den franske pendant til DT i Danmark. Som træner i Bordeaux hæftede Tamgho sig særligt i denne sensommer ved Jannes præstationer, og han mener, at der er potentiale til meget mere. Via et længere træningsophold vil Janne og Tamgho nu forsøge at hæve Jannes sportslige niveau til et højere niveau.

Den analogt jeg bruger om det her er, at det svarer til, at en fodboldspiller herhjemme får tilbud om at spille i FC Barcelona. Så vildt er det!” fortæller Janne om tilbuddet. 

Teddy Tamgho. Foto: DECA Text&Bild

BAKKES OP AF LANDSTRÆNER OG FORBUND

Beslutningen er truffet i samråd med Jannes personlige træner og landstræner, Lars Nielsen, samt elitechef i Dansk Atletik, Bo B. Overgaard. Begge støtter op om beslutningen.

Fra Lars Nielsen lyder det: “Det at Janne prøver det her af, er en mulighed, som man skal udnytte, når man får muligheden. Det er noget, vi har gjort tidligere med nogle af de andre springere, jeg også har trænet. Det her med at få noget samarbejde og noget træning sammen med nogle, der er bedre eller i hvert fald lige så gode som en selv, betyder noget. Det er noget af det, der løfter vores atleter.” 

Lars Nielsen og Janne Nielsen til DM Senior i år. Foto: Christian Jørn.

Lars og Janne har samarbejdet hver dag de sidste 9 år. Lars fortæller, at det er vigtigt for Janne at se, hvad hendes potentiale kan blive til i et nyt træningsmiljø. “Vi beskriver i vores high performance program, at hvis vi skal udvikle atleter, så er vi nødt til at give dem noget stimuli, der er anderledes. Det hjælper ikke noget, at vi gør det samme hver eneste dag. Vi er nødt til at få nogle indspark fra andre.” fortæller Lars. Og det kommer Janne til i Tamghos træningsgruppe i Paris. Gruppen indeholder blandt andre verdensranglistens nr. 1, Hugues Fabrice Zango, samt den amerikanske rekordholder, Tori Franklin, der har sprunget 14,84 meter. ”Jeg kommer til at træne med nogle af verdens bedste trespringere” fortæller Janne. For Janne er det en drøm, der går i opfyldelse. “At få lov til at træne med nogle af verdens bedste trespringere er en drøm” fortsætter Janne. 

Janne ser meget frem til opholdet. “Det bliver en kæmpe omvæltning, og jeg bliver meget udfordret, men jeg kan mærke helt ind i kroppen, at jeg bare er så glad. Det er lang tid siden, at jeg har været så begejstret. Nu er det sket, og nu er jeg snart på vej.” 

Janne vil fortsat være en del af sin klub i Aarhus og Danmark. Det skal tænkes som et træningsophold. “Jeg er 1900-atlet ‘all the way’! Jeg vil stadig være i kontakt med Lars, og han er stadig en del af det her projekt, selvom det nu er på længere afstand. Jeg vil stadig opdatere ham og sparre med ham” fortæller Janne.

Foto: Christian Jørn

 

EN DEL AF EN LÆNGERE REJSE 

Det er ikke første gang, at Janne træffer et sådan valg. Denne gang når armbevægelserne dog lidt længere ud – det er ud over Danmarks grænser. Som 17-årig besluttede hun sig for, at hun ville se hvor langt hun kunne nå med hendes potentiale i spring. Fra den dag har udvikling været et vigtigt element for hende. Processen og udviklingen er det primære fokus, og resultater det sekundære. “Det handler for mig om at få så meget ud af det potentiale jeg har. Det træffer jeg mine valg på. Så er der rekorder en gang imellem, men det er ikke det primære fokus” fortæller hun. 

Janne Nielsen på træningslejr.

Selvom hun har nået en milepæl nu med både indendørs og udendørs dansk rekord, så stopper rejsen ikke her. Det kan være, at potentialet er til mere. Det fornemmer Tamgho og Lars Nielsen også. Selv med 13,99 meter-springet tidligere i år var hun ikke helt tilfreds. Hun kunne mærke i springet, at der var potentiale til mere. Det er nogle af de grunde til, at hun midlertidigt skifter træner og træningsgruppe.

Jeg har taget den her beslutning flere gange. Jeg tog den første gang, da jeg var i Kolding. Min træner fra dengang sagde, at han primært havde trænerviden om løb. Så tog jeg til Vejle for at udvikle mig inden for spring. Men efter et par år kunne jeg mærke, at jeg manglede et større træningsmiljø og nogle indendørs faciliteter. Derfor valget om at tage kontakt til Lars Nielsen og Aarhus 1900 Atletik og Løb, hvor jeg de sidste 9 år har befundet mig.”

Den vej har været den helt rigtige for Janne. “Det er alt efter hvilket niveau du befinder dig på, hvilken træner du skal have” har hun erfaret. “Også derfor passer det rigtig godt med Tamgho nu, og det skulle ikke have været før.” 

Jeg tror på, at hvis jeg skal blive ved med at udvikle mig, så kræver det, at jeg er i et miljø, der er bedre end mig selv. Det er det, der er sket hver gang. I Kolding, i Vejle, i Aarhus og nu i Paris. Jeg kan godt lide, at der er noget at se op til, og at der er nogle personer, der kan flytte min forståelse af, hvad der er ’godt’ eller ’optimalt’. Jeg er sjældent tilfreds. Jeg måler mig i dagligdagen med dem jeg skal ned og træne med nu” fortæller Janne.

Se her et videointerview fra da Janne havde sprunget 13,82 meter og personlig rekord til DM. Heller ikke der var hun helt tilfreds, fordi hun så videre mod de 14+ meter.

ER GÅET FRA AT VÆRE EN FORMEL 2 BIL TIL AT VÆRE EN FORMEL 1 BIL 

Ifølge træner, Lars Nielsen, har Janne udviklet sig til et meget højt niveau. Det er passende for både hende og ham selv, at de nu undersøger, hvad der måske kan være med til at rykke hende til et højere niveau.

Den træning man laver når man springer 13,5 meter, er ikke den samme træning som når man springer 14+ meter. Det er ligesom et skifte fra en Formel 2 bil til en Formel 1 bil. Der er lidt mere power, der skal under kontrol. Derfor er man nødt til at tilpasse træningen, efterhånden som atleten udvikler sig.

DER ER MEGEN LÆRING AT HENTE I OPHOLDET

Tamgho har flere springere på det niveau som Janne nu er oppe på. Både Lars og Janne kan lære af opholdet. Lars fortæller:

Det er interessant for Janne, men egentlig også i forhold til mig i forhold til at få nogle indspark fra nogle atleter, som arbejder på det samme eller lidt højere niveau end Janne. Nu skal vi finde ud af, hvordan man griber det an, når man har folk der springer 14-14,5 meter. Er der noget, der er anderledes? Noget af det vi kan se er, at de f.eks. kun springer teknik én gang om ugen. Det er jo interessant så at se på, hvad de gør de andre dage. Er det fordi deres tekniske niveau er så højt, at de ikke skal træne flere ting, men at de skal træne med høj intensitet for at være skarpe? Når man træner med så høj intensitet, så er man måske kun i stand til at træne teknik én gang om ugen. Det er interessant for både Janne og mig at finde ud af, hvordan træningen i hverdagen foregår.

Det handler om at få indsigt. Når Janne efter planen kommer tilbage til efteråret i 2021, så har vi noget mere fælles viden om, hvad der nu virker og ikke virker. Det er interessant i forhold til den videre proces.” 

Tamgho bliver Jannes daglige træner under opholdet. Lars vil blive opdateret løbende og vil have tæt kontakt med Janne.

JANNE ER KLAR TIL UDVIKLINGEN

Efter Jannes danske rekord i sensommeren fortalte Lars og Janne begge, at Janne har udviklet sig meget som atlet i år. Hun er nu meget selvstændig. Det er hun på en måde, så hun selv indgår meget reflekterende i snakken omkring hendes træning med Lars. Netop dét, mener Lars, er forskellen på, at Janne har rykket sig et markant niveau i år. Det gør også, at han nu er tryg ved at sende hende afsted, fortæller han. Også fysisk er hun klar til den ændrede træning, vurderer Lars. “Jeg tænker, at Janne er klar til træningen på det her niveau. Hun er rigtig godt springende. Rent fysisk er hun klar. Mentalt handler det om for hende at gå ind i det med et åbent sind og så se hvad man kan få ud af det.

Foto: Page7photo

EN KÆMPE KOMPLIMENT TIL LARS 

Janne fortæller, at Lars er en meget stor del af det her fremskridt. At en personlighed som Tamgho vurderer, at hun nu kan rykke sig det næste niveau er også et kompliment til Lars som træner.  Ifølge Janne har Lars spillet en altafgørende rolle, og det vil han fortsat gøre. Uden ham kunne hun ikke være kommet hertil i dag, fortæller hun.

For mig har det været vigtigt, at Lars har været med på det her. Lars har lært mig alt jeg ved, og meget af det jeg har opnået og vil komme til at opnå, er hans skyld. Det betyder meget for mig, at han er rummelig nok til at se, hvad det her kan give selvom det indebærer at forlade klubben og ham for en kort stund” fortæller Janne.

DET ER DET RIGTIGE TIDSPUNKT AT GØRE DET PÅ

Janne studerer Uddannelsesvidenskab på Aarhus Universitet. Hendes studie tillader, at hun i det her halve år godt kan tage afsted til Paris. Hun tager blot studiet med. Der er ikke nogen mødepligtige undervisningstimer, så det passer faktisk rigtig fint sammen, fortæller Janne.

Om det sportsligt er et passende tidspunkt, har Lars følgende kommentar til.

Det her er det optimale tidspunkt. Så får man ligesom vænnet sig til noget træning, og så må vi se hvad det ender ud i i forhold til indendørssæsonen, og så tage den derfra” fortæller Lars.

Spørger man Janne hvorfor det giver mening nu, er hendes svar: “Fordi OL er næste år. Det duer jo ikke at skifte træner lige inden indendørssæsonen. Så det skal være nu. Jeg ved, at Teddy formentlig vil ændre nogle ting ved det jeg træner i øjeblikket, så det giver mening at få skudt det her i gang hurtigst muligt, så man kan nå at høste frugterne af samarbejdet.” 

DET ER ET SATS 

Janne selv er godt klar over, at det er et sats. Men når en person som Tamgho siger de ting, han siger om hendes potentiale, så gør det beslutningen nemmere. “Jeg stoler på, at dét Teddy ser i mig er rigtigt. Men det er et sats at tage derned. Det kan være, at træningen slet ikke fungerer for mig. Jeg tvivler reelt ikke på det, men det kan jo ske, at det bare slet ikke fungerer, og at jeg kommer hjem igen, og så må vi tage den derfra” fortæller Janne.

Også Lars er klar over dette. “Jeg tænker, at det bliver meget spændende at se om det gør en forskel. Jeg synes, at Jannes tilgang til det er god. Den er, at nu tager hun afsted, og så må hun bygge skibet mens hun sejler i forhold til at finde ud af hvad det er. Det kan gå rigtig godt, og så kan det gå den anden vej. Det har vi også snakket om. Det her handler om at prøve det af. Hvis det viser sig, at det er super godt så er det alletiders. Hvis det ikke er så godt, så er der ikke andet end at sige, at det ikke var noget, hun kunne bruge til noget. Det lærer vi også noget af” fortæller Lars.

ET OPHOLD SOM DET HER GIVER BEDRE MENING

Janne har førhen forsøgt at komme med den franske gruppe på træningslejre, men det har ikke kunnet passe. Nu er hun så blevet tilbudt det her træningsophold. Netop et træningsophold giver meget bedre mening end en træningslejr ifølge Lars Nielsen.

Det her handler om et træningsophold i stedet for en træningslejr. Når man er på træningslejr, så er det jo sådan - afhængigt af hvem man er sammen med - at det er varierende hvor meget man egentlig får ud af at træne sammen med nogle, for de har jo deres træningsplaner, og man har selv sine egne træningsplaner. Her indgår Janne så ind i den træningsplan som Tamgho arbejder med, og det gør hun i en længere periode. På den måde får vi et bedre billede af, hvad der sker i stedet for, at man blot får nogle små øjebliksbilleder af hvordan de træner som man ville gøre på en træningslejr. Det er noget af det meget interessante ved det her” fortæller Lars.

HVAD SÅ LIGE MED DET FRANSKE?

En af de mange udfordringer for Janne bliver sproget, som hun ikke mestrer endnu, men som hun håber på at få forbedret under opholdet. Til spørgsmålet om hun kan fransk svarer hun: “Slet ikke! Slet ikke! Jeg kan godt forstå det og læse lidt, men jeg mangler lidt taleevner endnu. Jeg snakker primært engelsk, og så prøver de i gruppen at lære mig lidt fransk. Jeg skal da ned og øve mit franske, og jeg skal gerne lære at tale fransk." 

SÅDAN ER VEJEN TIL OL I TOKYO FOR JANNE 

Janne er endnu ikke kvalificeret til OL. OL-kvalifikationen kan ske på to måder. Det kan ske ved direkte kvalifikation ved at springe 14,32 meter eller længere. Derudover kan hun kvalificere sig gennem World Rankings. Her skal Janne opnå en vis mængde point til stævner, så hun placerer sig i den øverste del af World Rankings. 32 atleter tages med til OL i hendes disciplin. Lige nu har 20 kvalificeret sig via direkte krav. Fyldes mængden på de 32 atleter ikke op af atleter der klarer de direkte kvalifikationskrav, vil de resterende pladser blive udfyldt af dem øverst på World Rankings.

Til World Rankings placeringen tæller fem stævner som udgør én samlet score. Man tager de fem stævner med højeste scorer. Gode resultater ved prominente stævner giver flere point ret simpelt beskrevet.

Om vejen til OL har Lars Nielsen følgende kommentar. “Jeg tror på, at Janne kan springe OL-kravet på de 14,32 meter. Det handler dog om at spille på begge heste. Vi skal sørge for indendørs, at hun får de bedst mulige stævner. Her skal hun springe langt ved to af dem samt få en god placering. Hun skal i hvert fald gerne have to indendørs stævner med, der scorer så højt som muligt. Så er det nemmere at få de tre udendørs, og dermed de fem tællende stævner i alt” fortæller han.

Om OL-kvalifikationen siger Janne selv:  ”Jeg har faktisk rimeligt meget ro i maven i forhold til OL. Jeg kan springe dansk rekord på 13,99 meter uden, at det var helt perfekt. Nu får jeg et helt nyt trænings-setup, og jeg kommer i kontakt med nogle, der ved hvad de gør, og som har produceret 14+ meter springere før. Jeg tænker, at de har styr på det. De har tradition for at have kvinder der springer 14-15 meter. Om det er pointmæssigt eller direkte krav, må vi se”, fortæller hun.

2020 SÆSONEN HAR VÆRET BRUGT OPTIMALT I FORHOLD TIL OL-KVALIFIKATION

2020 har bestemt ikke være ligegyldig i forhold til OL-kvalifikation, på trods af at ingen resultater tæller med i OL-kvalifikationen førend den 1. december. Janne og andre danske atleter har præsteret godt ved større stævner i 2020. Det gør, at der fra 1. december og frem mod OL kan blive set i deres retning, når der skal inviteres atleter til de større stævner.

Lars fortæller: “Det vi har gået efter i år, er, at få Janne og andre atleter med til nogle af de stævner som de normalt ikke har fået mulighed for at komme til start ved. Der har de skulle gøre den bedst mulige figur. Blandt andre Janne Nielsen, Kojo Musah og Mette Graversgaard har haft succes med det, samt flere andre danskere. Der er nu nogle stævnearrangører, der har fået øje på, at Janne ikke bare er hvem som helst. Når de tager hende med, så præsterer hun faktisk. Hun slår nogle der har væsentlig længere personlige rekorder end hende. Så på den måde tænker jeg, at vi har udnyttet de muligheder, vi har haft i 2020 til at give Janne den bedst mulige chance for at komme til start både inde og ude til de stævner, der er interessante i forhold til at få nogle gode placeringspoint til World Ranking. Vi har i 2020 tager de muligheder, der er dukket op” fortæller Lars.

Nu skal den kommende tid vise, hvad denne satsning for Janne vil indebære, men uanset hvad ser Janne frem til det. “Det vil være en kæmpe fysisk og mental udfordring for mig. Folk der kender mig ved godt, at jeg vil synes, at det bliver superfedt at blive ekstra udfordret. Janne vil hellere være en lille fisk i en stor andedam end en stor fisk i en lille andedam” fortæller hun. 

Seneste nyheder